You are now leaving GSK’s website

This link will take you to a non-GSK website. GSK does not recommend, endorse or accept liability for sites controlled by third-parties.

Continue

Go back

Διαγνωστήκατε πρόσφατα με ΧΑΠ;

Εάν έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με Xρόνια Aποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ίσως είναι η πρώτη φορά που ακούτε για την πάθηση.

Μπορεί επίσης να έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό και τι σημαίνει η διάγνωση για εσάς.

Η κα Μόνικα Φλέτσερ, της GSK, η οποία παρέχει υποστήριξη σε άτομα με αναπνευστική νόσο για περισσότερο από 30 χρόνια, επιδιώκει να απαντήσει σε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις εδώ και να σας δώσει μερικές ιδέες για τα επόμενα βήματά σας.

Τι είναι η ΧΑΠ;

Η ΧΑΠ είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τους πνεύμονες - μπορεί να έχετε ήδη ακούσει για το εμφύσημα ή τη χρόνια βρογχίτιδα, μεταξύ άλλων.

Οι συνθήκες αυτές προκαλούν στένωση των αναπνευστικών οδών και δυσχεραίνουν την εκπνοή αέρα από τους πνεύμονές σας.

Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια πάθηση, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ιαθεί και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που εσείς και ο γιατρός ή η νοσηλεύτριά σας μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν στη διαχείριση της ΧΑΠ.

Κάθε διάγνωση μιας χρόνιας πάθησης και ιδιαίτερα κάποιας που δυσχεραίνει την αναπνοή, μπορεί να είναι δυσβάσταχτη και τρομακτική.

Και είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνετε αυτά τα συναισθήματα.

Εάν αισθάνεστε έτσι, προσπαθήστε να μιλήσετε με άλλα άτομα, όπως στην οικογένεια, στους φίλους σας και σε επαγγελματίες υγείας.

Τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Σας παραθέτουμε ορισμένες επιπλέον ιδέες που ίσως θα θέλατε να δοκιμάσετε για την αντιμετώπιση της πάθησής σας.

Μάθετε περισσότερα για τη ΧΑΠ – όλα αυτά είναι καινούρια για σας, επομένως, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει όλες τις πληροφορίες που σας έχει δώσει ο γιατρός σας για να έχετε μια καλή, αρχική κατανόηση της πάθησής σας.

Εάν έχετε ξεχάσει να υποβάλλετε κάποιες ερωτήσεις στο γιατρό σας, μη διστάσετε να τις καταγράψετε καθώς διαβάζετε για την πάθησή σας, ώστε να έχετε μια λίστα την οποία θα πάρετε μαζί σας στο επόμενο ραντεβού σας.

Ο γιατρός ή η νοσηλεύτρια θα χαρούν να τις συζητήσουν μαζί σας.

Μιλήστε στην οικογένεια και σε φίλους – μιλώντας ανοιχτά στα κοντινά σας άτομα για την πάθησή σας και τις επιπτώσεις της σε εσάς, θα τους βοηθήσει να καταλάβουν πώς μπορούν να σας στηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο.

Ενδέχεται να έχουν επίσης ερωτήσεις για το γιατρό ή τη νοσηλεύτριά σας.

Γνωρίστε τα φάρμακά σας – μπορεί να σάς έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ.

Εξοικειωθείτε σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο λήψης τους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά εάν σάς έχει συνταγογραφηθεί μια συσκευή εισπνοής, καθώς η δράση της είναι αποτελεσματική μόνο όταν χρησιμοποιείται σωστά.

Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τις εισπνευστικές σας συσκευές. Επομένως, εάν δεν είστε βέβαιοι, ζητήστε από το γιατρό ή τη νοσηλεύτρια να σας δείξει τον τρόπο ή μιλήστε στο φαρμακοποιό της περιοχής σας, ο οποίος μπορεί να σάς βοηθήσει.

Υπάρχουν σημαντικές οργανώσεις ασθενών που συμβάλουν στην υποστήριξη των ατόμων με ΧΑΠ, όπως το British Lung Foundation στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ίδρυμα για τη ΧΑΠ στις ΗΠΑ.

Θα βρείτε χρήσιμες πηγές και πληροφορίες στους αντίστοιχους ιστότοπους.

Μείνετε δραστήριοι – ίσως θεωρείτε ότι επειδή έχετε διαγνωσθεί με ΧΑΠ σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε την άσκηση γιατί μπορεί να σας προκαλέσει δύσπνοια.

Αλλά για περισσότερους ασθενείς με ΧΑΠ, ισχύει το αντίθετο:

Το να είστε δραστήριοι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, το οποίο μειώνει τη συχνότητα της δύσπνοιας.

Αν δεν είστε σίγουροι τι είδους άσκηση θα πρέπει να κάνετε, ο γιατρός σας είναι σε θέση να σας συμβουλέψει.

Μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε κάποιο πρόγραμμα πνευμονικής αποκατάστασης, που συνδυάζει άσκηση, διατροφή και στρατηγικές αναπνοής που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα άτομα με ΧΑΠ να αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο την πάθησή τους.

Γενική ευεξία – εάν καπνίζετε, ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί μπορεί να σας δώσει συμβουλές που θα συμβάλουν στη διακοπή του καπνίσματος.

Υπάρχουν φάρμακα και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για την υποστήριξή σας και τα οποία βοηθούν στον έλεγχο της πάθησής σας και στη μείωση περαιτέρω βλάβης στους πνεύμονές σας.

Η υγιεινή διατροφή είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος για να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων είναι η καλύτερη προσέγγιση - αλλά το σημαντικό είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί για σας.

Ο ύπνος για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο θα βοηθήσει επίσης μέρα με τη μέρα.

Παρακολουθήστε την κατάσταση της υγείας σας

Ένας καλός τρόπος για να παρακολουθείτε πώς τα πάτε είναι να κάνετε το τεστ αξιολόγησης για τη ΧΑΠ (CAT) κάθε δύο με τρεις μήνες.

Το CAT είναι ένα ερωτηματολόγιο οκτώ ερωτήσεων σχετικών με την καθημερινή ζωή.

Είναι χρήσιμο να το έχετε μαζί σας στα ραντεβού σας, έτσι ώστε ο γιατρός ή η νοσηλεύτριά σας να μπορεί να δει πώς η ΧΑΠ σας επηρεάζει και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν μόλις διαγνωστεί και μπορεί να βιώνουν παρόμοια συναισθήματα.

Και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που ζουν με ΧΑΠ για πολλά χρόνια και οι οποίοι έχουν μια πλήρη και δραστήρια ζωή.

Η ζωή με ΧΑΠ μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές στη ζωή σας, αλλά δεν χρειάζεται να αλλάξετε το ποιοι είστε.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατα διαγνωσμένη πάθησή σας, θα βρείτε πολλές χρήσιμες συμβουλές στη σελίδα πηγές.